Biografija

Nihad Nino Ćatić rođen je 29. augusta 1969. godine u Srebrenici. Osnovnu i srednju školu završio je u rodnom gradu. Sve ratne godine Nino je proveo u Srebrenici, gdje je uređivao lokalne novine „Srebrenički glas“ te bio jedan od glavnih animatora kulture u enklavi. Pored poezije, pisao je i drame od kojih se izdvaja drama „Odmetnici“.
Njegovu riječ i glas pamtimo iz najdramtičnijih dana za Srebrenicu i Bosnu i Hercegovinu. Izvještaje iz grada koji umire i nestaje emitovali su svi državni mediji. Izvještaj poslan 10. jula 1995. godine predstavlja svojevrsni apel domaćoj i međunarodnoj javnosti da spriječe genocid.

Nino se nakon tog izvještaja zaputio prema Tuzli, zajedno s prijateljima, blizancima Seadom i Senadom i hiljadama svojih Podrinjaca, kroz šume, putem smrti.

Majka Hajra i otac Junuz zaputili su se ka Potočarima, gdje su u jednoj od hala sa oko 5 hiljada osoba proveli noć, da bi ujutro bili razdvojeni prilikom ulaska u različite transportere.

Devedeset posto posmrtnih ostataka muža Junuza, Hajra Ćatić identificirala je 2005. godine. Saznala je da je ubijen u Kozluku, na samoj obali Drine.

Hajra Ćatić preminula je u novembru 2021. godine.

Brat Nihada Nine Ćatića, Nermin uspio je izbjeći srebreničku tragediju jer je 1992. godine iz ovog bh. gradića otišao u Ohrid, a danas se sa svojom porodicom nalazi u Švedskoj.

Nažalost, posmrtni ostaci Nihada Nine Ćatića još nisu pronađeni.

POSLJEDNJI IZVJEŠTAJ IZ SREBRENICE

„Srebrenica se pretvara u najveću klaonicu. Poginuli i ranjeni neprestano se dovlače u bolnicu. Nemoguće je opisati. Svake sekunde po tri smrtonosna projektila padnu na ovaj grad. U bolnici je trenutno dovučeno 17 poginulih, 57 teže i lakše ranjenih. Da li iko na svijetu može doći da vidi tragediju koja se dešava Srebrenici i njenim stanovnicima. Ovo je nečuven zločin koji se izvodi nad bošnjačkim stanovništvom Srebrenice. Populacija u ovom gradu nestaje. Da li iza svega stoji Akashi, Butros Gali ili neko drugi, bojim se da za Srebrenicu neće više biti bitno.“

– Srebrenica, 10. juli 1995. godine