Po treći put dodijeljena Novinarska nagrada “Nino Ćatić”

Organizator dodjele nagrade je Udruženje “Biti novinar” iz Tuzle, a novinarska nagrada ''Nino Ćatić'' se dodjeljuje u pet kategorija i to radijski izvještaj, televizijski prilog, pisani tekst, fotografija i blog/vlog. Najbolje novinarske radove birao je žiri u sastavu Almasa Hadžić, Marko Divković, Salih Brkić i Marinko Sekulić Kokeza. Tema ovodišnjeg Konkursa Srebrenica - evropska odgovornost i historija, koji je raspisan kao i svake godine sredinom juna, posvećena je majkama.

Nagradu za najbolji blog/vlog dobila je Ivona Grgić za priču „San“.

Nagrada za najbolju fotografiju pripala je Denisu Zuberiju fotoreporteru Agencije Anadolija Nagrada se uručuje za fotografiju ''Majka'' na čijem licu se može vidjeti sva bol koju nosi sa sobom zbog gubitka svojih najmilijih u genocidu 1995. godine.

Nagradu za najbolji pisani tekst objavljen na web portalu i novinama osvojio je Edin Skokić za tekst „Mevlidi Hukić ubijeni su suprug, tri sina, dva brata...“

Nagradu za najbolji televizijski prilog dobio je Mensud Zorlak – Nova BH za priču „Ratko Mladić i Srebrenica“.

Nagradu za najbolji radijski izvještaj dobila je Meruna Uzunalić RADIO BIR za prilog „IMAM“.

- Cilj dodjele ove nagrade u Srebrenici je ispunjen. Ujedinjeni su svi novinari. Takav cilj se postiže svakom vrstom podrške. Ona ne pripada nikome, a svačija je i zato hvala svima koji su prepoznali ovu ideju i stali uz inicijatore i organizatore. Na prvom mjestu je podrška porodice Ćatić, bez kojih ovo ne bismo mogli raditi – kažu Emina Hoždić i Dino Durmić, inicijatori dodjele novinarske nagrade Nino Ćatić.

U okviru ovogodišnje dodjele novinarske nagrade uručena su specijalna priznanja generalnom direktoru Federalne televizije Džemalu Šabiću, Admiri Bakić – dugogodišnjoj bh. novinarki, radioamateru Dževadu Ramović, BIR TV.
Specijalno priznanje za doprinos u regiji za izvještavanje i prenošenje istine o genocidu – dobio je Aleksandar Sekulović iz Crne Gore. Tekst „Vrijeme smrti: 5.05“

Visoki pokrovitelj nagrade je predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović. Generalni pokrovitelj je Federalno ministarstvo izbjeglica i raseljenih osoba na čelu s ministrom Edinom Ramićem. Dodjelu novinarske nagrade „Nihad Nino Čatić“ podržao je Grad Tuzla, predsjednik Skupštine TK Žarko Vujović, Vlada TK na čelu sa premijerom Irfanom Halilagićem, Općina Stari Grad Sarajevo, BH Pošta, Memorijalni centar Srebrenica - Potočari, kao i Organizacioni odbor obilježavanja 27. godišnjice genocida u Srebrenici.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović primio dobitnike novinarske nagrade “Nino Ćatić”
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine čestitao je dobitnicima nagrade, kazavši da je dodjeljivanje ove nagrade izuzetno važan memorijalizacijski čin, te da novinarsko izvještavanje ima prvorazrednu ulogu u zaštiti istine o genocidu u Srebrenici.
Džaferović je istaknuo da je Nino Ćatić historijska ličnost, čiji posljednji izvještaj iz Srebrenicee nikada neće biti zaboravljen, te da je civilizacijska obaveza čuvati sjećanje na njega.
Predstavnici Udruženja Biti novinar, koje je organizator dodjele nagrade, uručili su plaketu zahvalnosti predsjedavajućem Predsjedništva BiH jer, kao visoki pokrovitelj, pruža kontinuiranu podršku nagradi.
Delegaciju nagrade “Nino Ćatić” su činili dobitnici nagrade u oblasti televizijskog priloga Mensud Zorlak i radijskog priloga Merima Uzunalić, te predstavnici Udruženja Biti novinar Emina Hodžić i Dino Durmić.

Kako je nastala ideja?

Prva dodjela Novinarske nagrade održana je 10. jula 2020. godine u Memorijalnom centru u Potočarima, a sama ideja nastala je godinu prije. S obzirom na to da je za realizaciju ovakvog projekta potrebno mnogo vremena i priprema, Emina Hodžić i Dino Durmić, novinari Federalne televizije upravo su tako i pristupili. U novinarskim krugovima često je razgovarano o tome kako i na koji način spasiti od zaborava ime Nine Ćatića. Glas na koji nijedno ljudsko biće ne može ostati imuno, posebno na njegov posljednji vapaj iz Srebrenice. Taj glas se naprosto ne zaboravlja. On izaziva milion osjećaja, stvarajući slike i situacije užasa koji se Srebrenici dešavao. Tjera vas da reagujete, da učinite nešto da se ne zaboravi. Stoga je obaveza nas novinara da ne dozvolimo da njegovo ime padne u zaborav. Ne smije.

I tako je i krenulo...Kada ideju izgovorite naglas, ona postaje živa, pronalazeći svoj put do realizacije. Formiran je mali tim raspoređen u Sarajevu, Tuzli i Srebrenici. Uz prvobitne poteškoće zbog pandemije koronavirusa, uspjeli smo napraviti kredibilnu i sada već prepoznatljivu Novinarsku nagradu, kako među kolegama i medijima tako i kod građana BiH.

Ciljeva je mnogo, a jedan od njih je ispunjen. Svi novinari i medijske kuće ujedinjenji su oko ove ideje, podrška dolazi sa svih strana, a slanjem velikog broja radova znači da nisu ostali samo na riječima podrške. Svojim direktnim učešćem jačaju ovu nagardu. I na kraju, ono što je najbitnije, rečenica Ninine majke Hajre „mislila sam da su ga svi zaboravili“ bila je najveći pokretač. Stoga obećavamo, Nino nije i neće biti zaboravljen. Sve nas je okupio 10. jula, ali 25 godina poslije.


Članovi žirija

Almasa Hadžić

Almasa Hadžić rođena je 1952. godine u Lastvi kod Trebinja. Od 1978. do 1992. godine živjela je i radila u Zvorniku. Trenutno živi u Tuzli. Pisanjem se počela baviti kao srednjoškolka. Dobitnica je nagrade 1973. i 1975. godine za kratku priču zagrebačke “Arene”. Tijekom ratu sudjelovala je u radu Pres centra Zvornik na slobodnoj teritoriji. Kao ratni izvjestitelj radila je za zvorničku “Tribinu”, “Ljiljan”, “Bošnjak”. Od 1996. godine radila je kao dopisnik iz Tuzle za “Dnevni avaz”. Iako je u penziji, i dalje aktivno piše i objavljuje. Po vlastitom priznanju, njena porodica je najbolji dio njene biografije.

Salih Brkić (1948-2023)

Rođen je u Mostaru 1948. godine. Tijekom novinarskog rada pisao je i izvještavao o mnogim temama, a u ratu i poslije njega o stradanju Bošnjaka u Podrinju i šire. Autor je brojnih dokumentrnih filmova. Bio je dugogodišnji uposlenik Federalne televizije. Dobitnik je brojnih novinarskih nagrada, a jedna od njih je i Povelja Hasan Kaimija za životno djelo.

Marko Divković

Marko Divković dugogodišnji je tuzlanski novinar. U svojoj dugoj karijeri bio je predsjednik Udruženja/udruge BH novinari, novinar Televizije BiH, dopisnik iz Tuzle za Radio Slobodna Europa više od 12 godina, uključujući ratne godine u BiH 90-ih. Vodio je i Dnevnik Radija SE. Bio je ratni izvjestitelj. Izvještavao je sa mjesta događaja poznatog kao Tuzlanska kolona. Svjedočio je o tragediji na tuzlanskoj Kapiji i nesrećama na borbenoj liniji. Nije dozvolio da mu bude nametnuta cenzura.

Marinko Sekulić Kokeza

Marinko Sekulić Kokeza poznati je srebrenički novinar. Svoj posao radi više od 30 godina. Bio je dugogodišnji dopisnik za Deutsche Wellea iz Srebrenice, ali i za mnoge domaće medije. Otac je petero djece. Prvi je novinar koji je ušao u Srebrenicu nakon okončanja sukoba.


Prva dodjela

U Memorijalnom centru Srebrenica - Potočari prvi put dodijeljena novinarska nagrada "Nino Ćatić"

Organizator dodjele nagrade je Udruženje ''Biti novinar'' uz generalno pokroviteljstvo Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica i podršku Udruženja BH novinari, Organizacionog odbora za obilježavanje 25. godišnjice genocida u Srebrenici, Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari, Udruženja Žene Srebrenice, Vlade TK, Grada Tuzla te saglasnost Hajre Ćatić majke Nine Ćatića.

Nagrade su dodijeljene u pet kategorija. Nagradu za radijski izvještaj dobio je Ismet Bećar, za televizijski prilog Alemi Kazatzić, za pisani tekst i fotografiju Samir Karić, te za blog/vlog Edina Latif.

”Mislila sam da je moj Nino zaboravljen. Zahvaljujući mladim ljudima nije. Nadam se da će ova nagrada živjeti, a sa njom i sjećanje na mog Ninu”, rekla je Hajra Ćatić.

Salih Brkić, jedan od članova žirija, istakao je da je na javni poziv pristiglo više od stotinu radova.

”Ostvarila se moja želja još iz 1996. godine kada sam rekao da se trebamo sjećati Nine Ćatića. Nadam se da će u sljedećim godinama biti što više onih koji će se prijavljivati za nagradu koja će čuvati sjećanje na žrtve genocida, i Ninu Ćatića samog”, rekao je, između ostalog, Brkić.

Pored Brkića u žiriju su bili i Marko Divković, Almasa Hodžić i Marinko Sekulić.

Dino Durmić i Emina Hodžić, organizatori dodjele novinarske nagrade "Nino Ćatić" istakli su zahvalnost Nininoj majci Hajri Ćatić.

”Drago nam je da smo uspjeli. Hvala svima na podršci. Nadamo se da će u narednim godinama ovo što radimo izrasti u još nešto veće”, rekla je Hodžić.

Durmić se zahvalio svima koji su podržali projekat.

”Naša ideja je zaživjela. Ostaje nam obaveza da radimo u kontinuitetu”, rekao je Durmić.

Dobitnici nagrada su emotivno reagovali, bez puno riječi.

”Ovo je prvi put da sam poslala priču na javni poziv u svim ovim godinama koje radim”, rekla je Edina Latif.

Pored glavnih nagrada dodijeljene su i specijalne zahvalnice pojedincima i kolektivima za kontinuirano izvještavanje o Srebrenici i genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici.
Plaketa je dodijeljena i Memorijalnom centru Srebrenica, a dobili su je i Federalna televizija, Radio-televizija Tuzlanskog kantona, Federalna novinska agencija, novinar Al Jazeere Balkans Adnan Rondić, direktor BIRN-a BiH Denis Džidić, fotograf Ahmet Bajrić Blicko, novinar RTV-a Srebrenica Adem Mehmedović, snimatelj Ahmedin Đozić, novinar portala Federalna.ba Enes Hodžić, učiteljica Ehlimana Lukačević-Grbo, te humanista Huso Muratović.

Zlatnu plaketu Udruženja “Biti novinar” je dobila majka Nine Ćatića, Hajra Ćatić.

Specijalna zahvalnica je uručena je i Edinu Ramiću ministru za izbjeglice i raseljena lica Federacije BiH, entiteta u Bosni i Hercegovini.

Prijem u predsjedništvu nakon prve dodjele


Uz pokroviteljstvo člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića

Druga dodjela

U Memorijalnom centru Srebrenica - Potočari po drugi put dodijeljena Novinarska nagrada "Nino Ćatić".

Nagrade su dodijeljene u pet kategorija: Nagradu za radijski izvještaj dobio je Miralem Ovčina, za televizijski prilog Vahidin Mujagić, za pisani tekst Alma Arnautovic, za fotografiju Ahmet Bajrić Blicko, te za blog/vlog Anisa Mahmutović.

Osim konkursne procedure, Udruženje Biti novinar je dodijelilo i tri specijalna priznanja za novinare/ke koji su kroz svoj profesionalni put objektivno i profesionalno izvještavali o genocidu u Srebrenici i drugim ratnim zločinima.

Posthumno je dodijeljeno priznanje Kjašifu Smajloviću, novinaru "Oslobođenja" koji je ubijen u Zvorniku 1992. godine i prva je novinarska žrtva rata.

Specijalno priznanje je dodijeljeno i Melihi Škrijelj, novinarki FTV, za priču o dječaku Fahrudinu Muminoviću.

Ilustrator Admir Delić je također dobitnik specijalnog priznanja. Delić je široj javnosti poznat kao ilustrator koji kroz svoje ilustracije svakog 11. u mjesecu podsjeća na genocid u Srebrenici.

Novinarska nagrada je dodijeljena uz visoko pokroviteljstvo člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića, generalno pokroviteljstvo federalnog Ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica. Posebna zahvalnost iskazana je majki Hajri Ćatić i bratu Nine Ćatića Nerminu Ćatiću za bezrezervnu podršku pri realizaciji.

"Hvala svima koji su učestvovali u konkursu. Hvala što uz vas, ova inicijativa postaje tradicija.", poručili su inicijatori.

Prijem u predsjedništvu nakon druge dodjele