✏️Konkurs za dodjelu Novinarska nagrada ”Nino Ćatić” je zatvoren. I ove godine je pristigao veliki broj radova u svim kategorijama iz BiH i regiona.
✏️Naš žiri će temeljito pregledati sve pristigle radove i donijeti odluku o pobjednicima u svim kategorijama.
✏️Hvala svima na prijavama, hvala našim pokroviteljima i prijateljima.
✏️Vidimo se 10. jula u 18:30 u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari na još jednoj dodjeli novinarske nagrade Nino Ćatić

Udruženje “Biti novinar”, uz pokroviteljstvo člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića i Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica, podršku Federalne televizije, BH Pošte, Grada Tuzle, Vlade TK, predsjednika Skupštine TK, Općine Stari Grad, Organizacionog odbora za obilježavanje 27. godišnjice genocida u Srebrenici, Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari, te saglasnost majke Nine Ćatića, Hajre Ćatić koja, nažalost, više nije s nama, treći put raspisuje konkurs za dodjelu novinarske nagrade “Nino Ćatić”.

Prijaviti se mogu novinarke i novinari iz cijele Bosne i Hercegovine, ali i regiona koje/i su u proteklom periodu izvještavali o događanjima u Srebrenici i oko Srebrenice, a o temi „Srebrenica – evropska odgovornost i historija!“ 

Moramo njegovati kulturu sjećanja o genocidu. Genocid u Srebrenici mora i treba biti važno mjesto molitve, poštovanja, odgovornosti… Istovremeno, srebreničke majke shrvane bolom nakon genocida i postgenocidnog zla poricanja, napuštaju ovaj svijet. Stoga je uvijek važno biti u Srebrenici i s majkama Srebrenice!

Nagrade će biti dodijeljene u sljedećim kategorijama: radijski izvještaj – plaketa i novčana nagrada, televizijski prilog (trajanje do šest minuta) – plaketa i novčana nagrada, pisani tekst (novine, web) – plaketa i novčana nagrada, blog/vlog – plaketa i novčana nagrada i fotografija – plaketa i novčana nagrada.

U kategoriji “Blog/vlog” prijaviti se, osim novinara, mogu i svi građani BiH koji imaju izražen talenat za pisanje/snimanje.

O dobitnicima novinarske nagrade “Nino Ćatić” odlučivat će novinari koji su svojim dugogodišnjim radom objektivno i profesionalno izvještavali o Srebrenici i genocidu nad Bošnjacima, a to su: Almasa Hadžić, Salih Brkić, Marko Divković i Marinko Sekulić.

Specijalna priznanja bit će dodijeljena novinarima/reporterima medijskih kuća u BiH koji su svojim radom doprinijeli tome da istina o Srebrenici bude predstavljena širom Bosne i Hercegovine, ali i svijeta, a o tome će odlučivati članovi Udruženja “Biti novinar” i druge kolege novinari.

Konkurs je otvoren od 15. juna do 1. jula ove godine, a svoje radove možete slati na e-mail adresu bitinovinar@gmail.com sa naznakom “Prijava rada za novinarsku nagradu Nino Ćatić”.

Nagrade će biti dodijeljene 10. jula u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari, simbolično na datum kada se novinar Nino Ćatić posljednji put javio iz Srebrenice u program Radio-televizije Bosne i Hercegovine.

Nihad Nino Ćatić bio je novinar iz Srebrenice. Njegovu riječ i glas pamtimo iz najdramatičnijih dana za Srebrenicu i Bosnu i Hercegovinu. U ratno vrijeme, svakodnevno se javljao i informirao javnost o stradanju u ovom gradu. Posljednji put se javio 10. jula 1995. moleći očajnički da se pomogne Srebrenici. Posljednji put je viđen 11. jula 1995. nakon čega mu se gubi svaki trag. 

Njemu u čast, Udruženje “Biti novinar” i ove godine želi podstaknuti novinarke i novinare da se bave profesionalnim i objektivnim izvještavanjem o svim dešavanjima u Bosni i Hercegovini.

Udruženje “Biti novinar” je nezavisna, nevladina, nestranačka, neprofitna organizacija koja radi na očuvanju i podsticanju profesionalnog, nepristrasnog, etičnog i objektivnog novinarskog izvještavanja u Bosni i Hercegovini.